Thursday, December 29, 2011

UFO, ett sådant som våldtog Alva?

Under sista tiden på Molkoms Folkhögskola åkte vi en sväng till Göteborg för att spela in Daniel Johanssons slutprojekt, "Efter Elden". Jag vill minnas att jag skötte ljuset on-set, hjälpte till med smink och att jag klippte den. Väldigt intensivt, men också väldigt roligt! Det roligaste av allt var nog ändå utmaningen att bygga ett UFO. Ont om tid och ont om pengar. Tror jag hade runt en femhundring att röra mig med, och det täckte väl just precis kostnaden för färg, superlim och diodelektroniken.

Daniel ville ha ett ganska klassiskt utformat skepp, så något direkt designarbete behövde jag inte lägga ned. Ett flygande tefat helt enkelt. Det handlade mycket om att bara skrapa ihop vad jag hade i lådorna och lägga pussel med det.

Stommen fick bli en strumphängare, kartong och en CD-spindel. Resten var bara småbök som limmades på eftersom. Tror det gick åt runt femton tuber superlim. Någon ovansida behövdes inte, emedan fartyget ifråga endast skulle fotas underifrån.

Schabraket grundmålades svart och highlightades sedan i silver. En fet diod installerades i centrum, men visade sig i slutändan vara onödig då vi helt skippade vår planerade tractor beam. Tingesten monterades i trådar och fotades sedan mot en improviserad green screen. I retrospekt kan jag säga att det var dumt att måla den i silver, då denna färg reflekterade alldeles för mycket av grönskärmen, vilket gjorde compositingarbetet lite mer påfrestande än vad som skulle varit nödvändigt.

Här är de bilder jag har tillgängliga.


No comments: