Thursday, June 2, 2011

De kallar oss mods; knivar

För en gångs skull ett nytt och aktuellt projekt!
De senaste åren har min önskan att spela in en postapokalyptisk actionrulle stegrat sig ordentligt. Sannolikt dröjer det väl flera år till innan en sådan sak kan bli verklighet, men tankegångarna finns och har funnits en längre tid. Undertecknad har jobbat med Hamid Khansari en hel del på några olika manusidéer, men mycket jobb återstår. Så i väntan på den där mytomspunna inspirationskicken som får en att skriva ett perfekt manus över en natt (Säkert, det är så det går till) har jag åtminstone sedan oktober i fjol börjat jobba så smått på rekvisita. Tänk Fallout, Mad Max, Hardware- alla gamla roliga klyschor om tillvaron efter det stora kärnvapenkriget som ödelägger jorden. Det ska vara sunkigt, rostigt, sopråttedoftande och täckt av en tjock patina av glimten-i-ögat och stjärtsparkande.
Så mitt uppe i allt detta ringer Daniel Johansson till mig, med uppdrag att konstruera attribut och design till en postapokalyptisk westernfilm. Glee!
Många saker skall tillverkas och införskaffas, på liten budget givetvis. Omedelbart begav jag mig ut att köpa några knivar.
Sakerna som verkligen tilltalar mig med estetiken i ett dylikt scenario är just sunkigheten respektive tager-vad-man-haver tanken. Jag är van vid att använda vad jag kan hitta så "tänket" finns redan där. Två vanliga köksknivar och en typ turistfälla blev det. Bara att börja modda!Jag började med att sandpappra klingorna i hopp om att få bort rostskyddet. Jag är ingen metallurg, jag har ingen aning om hur det funkar, men moraknivar och sådant brukar bli förstört för mig p.g.a. vanligt användarslitage. Knivarna doppades sedan upprepade gånger i vatten och fick ligga i solen att torka och förhoppningsvis oxidera. Detta gick inte så bra. Ett hugskott fick mig att börja tänka på elektroplätering/etsning och jag gjorde vad jag kunde. De två köksknivarna kopplades samman med ett 1.5V batteri och fick stå och bubbla i ett bad av saltvatten och vinäger. På bara några minuter började jag se små rostpartiklar bildas, och ett tjockt skum av oxider från både kniv och kopparkabel lade sig på toppen. Detta fick stå tills batteriet var urladdat.En trevlig syn för fönstertittare.Karet fick skummas av upprepade gånger för att inte flöda över. Detta skum skall senare användas till någon form av ytfinish.Detta gjorde susen. Ett tunt lager ytrost täckte bladen!
För den krökta kniven bestämde jag att jag ville ha en parerstång. Ett gammalt grillgaller fick offras för detta ändamål. Jag hamrade det till en dubbelvikt kantig "C" form.Klämde fast det på plats och började fixera det med stora delar tejp, snöre och lim.

Avslutningsvis kletade jag på ett antal lager av en shellack/rostlösning och eld. Då det finns tillräckligt många "färdiga" objekt skall vi bege oss ut i skogen och ge dem "realistiskt" slitage med hjälp av döda träd och stenar.


Den andra kniven togs raskt över av min kollega Alex Ehn, som klädde in handtaget i en salig blandning av tejp och tyg och sedan patinerade rubbet med rost, shellack, akrylfärg och givetvis eld.

Så om dessa knivar skall användas i Daniels film eller bara arkiveras tills vidare återstår att se, men kul är det att göra. Turistkniven jobbas fortfarande med, så jag återkommer med den när den är klar.

I nästa inlägg- De kallar oss mods; cykelhjälm

1 comment:

Anonymous said...

Tack for intressant information